Back to Top
Gjeldende livsoppholdssatser ved gjeldsordning og utleggstrekk.

Uncategorised

Livsoppholdssatser 2023/ 2024


Livsoppholdssatsene som brukes ved gjeldsordning og utleggstrekk blir indeksjustert 1. juli hvert år. Satsene nedenfor gjelder dermed fra 1.7.2023. til 30.6.2024.

Nytt fra og med 1.7.2023. er at det innføres en egen sats for ungdom over 15 år, noe som gjør at dem med barn over denne alderen får det mer romslig økonomisk.

Fra 1.7.2023. gjelder følgende satser til livsopphold ved gjeldsordning eller utleggstrekk:

  • Enslige skyldnere har krav på kr 10412,- pr måned til eget livsopphold.
  • For skyldnere som er gift eller samboere er satsen kr 8817,- (opp til det dobbelte dersom skyldner helt eller delvis forsørger ektefelle eller samboer).
  • For barn som ikke er fylt 6 år er satsen kr 3332,-.
  • For barn som er mellom 6 og 10 år er satsen 4420,-.
  • For barn som er mellom 11 og 14 år er satsen kr 5580,-.
  • For barn som er eldre enn 15 år er satsen kr 6418,-.
  • Fra og med person nummer fire skal det gjøres et fradrag i ovenstående satser på 20 %. Dette fradraget gjøres på de yngste personene i husstanden. I praksis betyr det at livsoppholdssatsene for de voksne ikke vil bli berørt av dette.

I tilegg har man rett til å beholde nødvendige utgifter til bolig. Dette kan enten være husleie eller utgifter til eid bolig. Felleskostnader i borettslag, betjening av boliglån, boligforsikring, kommunale avgifter, nødvendig vedlikehold og lignende skal inkluderes i nødvendige utgifter til bolig. Innboforsikring, elektrisitet og oppvarming regnes ikke som boligutgifter og må tas av midler til livsopphold.


Satser for samvær med barn:

Det er også vedtatt egne satser for samvær med barn i samværsklasse 1, 2, 3 og 4 etter forskrift 15. januar 2003 nr. 123 om fastsetjing og endring av fostringstilskot § 9 femte ledd, gjøres det et tillegg i satsen per måned.

Utdrag fra § 5 i forskrift om livsoppholdssatser ved utleggstrekk og gjeldsordning:

(Satsene er justert for 2023/ 2024 i forhold til det som fremgår av forskriften)


"a) for samværsklasse 1:
- kr 305 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 407 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 531 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 605 for barn fra 15 år og mer


b) for samværsklasse 2:
- kr 1 011 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 1 348 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 1 760 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 2 003 for barn fra 15 år og mer


c) for samværsklasse 3:
- kr 1 410 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 1 881 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 2 455 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 2 794 for barn fra 15 år og mer


d) for samværsklasse 4:
- kr 1 770 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 2 361 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 3 082 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 3 507 for barn fra 15 år og mer


Det gis ikke tillegg for samværsutgifter hos skyldnere som ikke har samvær eller mindre samvær enn samværsklasse 1.

Det gjøres et fradrag i tillegget på 20 prosent fra og med barn nummer tre som skyldner har samvær med. Fradraget skal gjøres i tillegget for de yngste barna.

Tillegg for samvær med barn gjelder så lenge foreldrene har underholdsplikt etter barneloven § 68."

Endringene i livsoppholdssatser har ikke tilbakevirkende kraft.


I tråd med ett av våre viktigste rettsprinsipper som er nedfelt i grunnloven så har endringene ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at gjeldsordninger og utleggstrekk vedtatt før 1.Juli 2014 ikke skal påvirkes av endringene i den aktuelle forskriften. Satsene skal justeres årlig med virkning fra 1 Juli hvert år i henhold til den generelle utviklingen i konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå.

Juster skattetrekket opp når du må forholde deg til livsoppholdssatser ved utleggstrekk.

Noe de fleste med begynnende gjeldsproblemer gjør er å forsøke å få skattetrekket lavest mulig ned, selv om dette kan medføre restskatt. Dette hjelper der og da, men smellen kommer gjerne på et senere tidspunkt når de må betale restskatt fremfor å få penger igjen på skatten.

Det å justere skattekortet er også noe du bør vurdere når du har havnet i så alvorlige gjeldsproblemer, at du er i ferd med å få et utleggstrekk eller allerede har fått dette. Namsmannen tar nemlig ikke stilling til om skattetrekket du har er riktig eller ikke, de forholder seg bare til det som er fastsatt og beregner ut ifra dette hvor mye du skal ha i utleggstrekk etter at det er tatt hensyn til nødvendige boutgifter og livsopphold til deg og din familie.

Poenget med denne artikkelen er at dersom du får penger igjen på skatten, så fanger namsmannen normalt ikke dette opp og du vil ofte få skattepenger til gode utbetalt selv om du har et løpende utleggstrekk. Dette kan bli en kjærkommen ekstrautbetaling i en periode hvor du ellers må forholde deg til de tøffe livsoppholdssatsene.

Du vil med andre ord normalt få utbetalt skattepenger til gode selv om du har utleggstrekk via namsmannen.

Det kan derfor «lønne seg» å øke skattetrekket, slik at du får en slik ekstra utbetaling en gang i året. Dog medfører det at den misligholdte gjelden nedbetales tilsvarende mindre og tar lengre tid å bli kvitt, samt at det gjerne påløper mer i renter og eventuelle andre omkostninger.

Det kan tas utlegg i skattepenger til gode, men det skjer sjeldent via namsmannen.

Vær oppmerksom på at skattepenger på ingen måte er fredet fra at det kan tas beslag i dette ved utleggsforretning. Dersom det skal avholdes en utleggsforretning mot deg akkurat rundt tiden for utbetaling av skattepenger, så kan du i teorien risikere at namsmannen fanger opp dette og tar utlegg i skattepenger til gode, men vi har ikke hørt at dette har skjedd.

Dersom du har gjeld til det offentlige derimot, så fanges dette automatisk opp mot de fleste kravstyper, og du vil ikke få utbetalt skattepengene som heller går til dekning av det aktuelle offentlige kravet.

Nå er det ingen direkte krise dersom du ender opp med en restskatt i en slik situasjon. Ved tvangsinndrivelse av restskatt så har dette høyere prioritet enn krav som kreves inn via namsmannen. Dette betyr at dersom det ilegges et påleggstrekk på forfalt restskatt så skal dette prioriteres og vanlige utleggstrekk ilagt av namsmannen. Det betyr at pågående utleggstrekk vil bli satt i bero av namsmannen mens trekket for å dekke skattepengene løper. Dette skjer normalt automatisk da skatteetaten sender melding til namsmannen om at de igangsetter et trekk med bedre prioritet, men det er viktig at du følger med på posten din for å forsikre deg om at dette faktisk skjer.

Tvangsinndrivelse av restskatt medfører imidlertid at det påløper gebyrer. Et råd vi kan gi er at du selv kontakter Skatteetaten når restskatten er forfalt til betaling og opplyse at du ikke kan betale den da du allerede har et løpende utleggstrekk, men at du er villig til å gå med på et frivillig lønnstrekk. Da vil dette fortsatt få prioritet foran utleggstrekk via namsmannen, men du slipper at det påløper ekstra gebyr ved utleggsforretning.

Juster skattekortet med måte.

Tanken bak muligheten til å justere skattetrekket sitt via skatteetaten sine nettsider, er at du skal få et skattetrekk som er mest mulig riktig i forhold til din inntekt og dine fradrag. Det er ikke lov å bevisst oppgi feil tall for å få et feil skattetrekk, men det sier seg selv at det ikke alltid er like enkelt å vite nøyaktig hva summene vil bli på slutten av året. Du forventer kanskje at du får jobbet mye mer overtid enn det du ender opp med til slutt.

Ellers sier det seg selv at det er mer alvorlig å justere skattekortet feil slik at du ender opp med å betale for lite skatt, enn at det fører til at du betaler for mye skatt. Du kan nok med andre ord ta høyde for ganske mye overtid som muligens ikke blir en realteet, når du justerer skattekortet.

Du kan justere skattekortet etter at det er fastsatt utleggstrekk og dermed på trekket justert ned.

Det anbefales å justere skattetrekket før det avholdes en utleggsforretning slik at du slipper mest mulig plunder.

Dersom skattetrekket derimot justeres etter at det allerede er nedlagt et utleggstrekk via namsmannen, så har du full mulighet til å klage på utleggstrekkets størrelse på grunnlag av det nye og høyere skattetrekket. Det er utenfor namsmannens kompetanse å vurdere om skattetrekket er riktig eller ikke, men dersom det fremstår helt vilt så kan du risikere at namsmannen kontakter skatteetaten og ber dem kontrollere om det er hold i det som er lagt til grunn for skattekortet ditt.

Livsoppholdssatser 2022/ 2023


Livsoppholdssatsene som brukes ved gjeldsordning og utleggstrekk blir indeksjustert 1. juli hvert år. Satsene nedenfor gjelder dermed fra 1.7.2022. til 30.6.2023.

Fra 1.7.2022. gjelder følgende satser til livsopphold ved gjeldsordning eller utleggstrekk:

  • Enslige skyldnere har krav på kr 9758,- pr måned til eget livsopphold.
  • For skyldnere som er gift eller samboere er satsen kr 8263,- (opp til det dobbelte dersom skyldner helt eller delvis forsørger ektefelle eller samboer).
  • For barn som ikke er fylt 6 år er satsen kr 3123,-.
  • For barn som er mellom 6 og 10 år er satsen 4142,-.
  • For barn som er 11 år eller eldre er satsen kr 5230,-.
  • Fra og med person nummer fire skal det gjøres et fradrag i ovenstående satser på 20 %. Dette fradraget gjøres på de yngste personene i husstanden. I praksis betyr det at livsoppholdssatsene for de voksne ikke vil bli berørt av dette.

I tilegg har man rett til å beholde nødvendige utgifter til bolig. Dette kan enten være husleie eller utgifter til eid bolig. Felleskostnader i borettslag, betjening av boliglån, boligforsikring, kommunale avgifter, nødvendig vedlikehold og lignende skal inkluderes i nødvendige utgifter til bolig. Innboforsikring, elektrisitet og oppvarming regnes ikke som boligutgifter og må tas av midler til livsopphold.


Satser for samvær med barn:

Det er også vedtatt egne satser for samvær med barn i samværsklasse 1, 2, 3 og 4 etter forskrift 15. januar 2003 nr. 123 om fastsetjing og endring av fostringstilskot § 9 femte ledd, gjøres det et tillegg i satsen per måned.

Utdrag fra § 5 i forskrift om livsoppholdssatser ved utleggstrekk og gjeldsordning:

(Satsene er justert for 2019/ 2020 i forhold til det som fremgår av forskriften)


"a) for samværsklasse 1:
- kr 276 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 365 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 479 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 550 for barn fra 15 år og mer


b) for samværsklasse 2:
- kr 913 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 1 209 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 1 587 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 1 821 for barn fra 15 år og mer


c) for samværsklasse 3:
- kr 1 274 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 1 686 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 2 213 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 2 541 for barn fra 15 år og mer


d) for samværsklasse 4:
- kr 1 599 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 2 117 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 2 779 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 3 190 for barn fra 15 år og mer


Det gis ikke tillegg for samværsutgifter hos skyldnere som ikke har samvær eller mindre samvær enn samværsklasse 1.

Det gjøres et fradrag i tillegget på 20 prosent fra og med barn nummer tre som skyldner har samvær med. Fradraget skal gjøres i tillegget for de yngste barna.

Tillegg for samvær med barn gjelder så lenge foreldrene har underholdsplikt etter barneloven § 68."

Endringene i livsoppholdssatser har ikke tilbakevirkende kraft.


I tråd med ett av våre viktigste rettsprinsipper som er nedfelt i grunnloven så har endringene ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at gjeldsordninger og utleggstrekk vedtatt før 1.Juli 2014 ikke skal påvirkes av endringene i den aktuelle forskriften. Satsene skal justeres årlig med virkning fra 1 Juli hvert år i henhold til den generelle utviklingen i konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå.

Refinansiering uten sikkerhet kan være din vei ut av gjeldskrisen

Det er ofte enkelt å miste oversikt over den totale gjelden man har. Dette gjelder spesielt dersom du har flere kredittkort, og har benyttet deg av forskjellige avbetalingsløsninger. Dette kan forekomme dersom oppvaskmaskinen har gått i stykker, eller om kjøleskapet har tatt kvelden.

Årsakene til at du har tatt opp smålån, beste forbrukslån eller kredittkort kan altså være mange. Uavhengig av hvilke grunner du hadde for å låne penger, vil det som regel være lønnsomt å refinansiere gjelden, noe du gjør ved å samle gjelden i ett større lån.

Ved å refinansiere kan du skaffe deg en bedre oversikt, og en lavere lånekostnad. Med andre ord kan du spare mye penger på dette.

Fordeler ved å refinansiere uten sikkerhet:

  • Muligheten til å samle alle gjeldsposter i ett nytt og større lån
  • Du oppnår en bedre betalingssituasjon
  • Du får lavere månedlige kostnader og gjeldskostnader
  • Benytt deg av refinansiering uten sikkerhet for å få en lengre nedbetalingstid

Ulemper med refinansiering uten sikkerhet:

  • Renten er høyere ved refinansiering uten sikkerhet, enn ved refinansiering med sikkerhet

Betalingsanmerkning? Det finnes likevel løsninger

Eier du ikke egen bolig eller annen eiendom som kan benyttes til å stilles som sikkerhet, finnes det likevel banker som godtar søknader om refinansiering uten sikkerhet. Utforsk markedet og se etter banker som kan innvilge lån til tross for økonomiske heftelser.

Hva bør jeg velge av refinansiering uten sikkerhet og refinansiering med sikkerhet?

Sitter du med en gjeld uten sikkerhet, er det mest naturlig å refinansiere uten sikkerhet. Til tross for dette vil likevel refinansieringslånet ha lavere renter enn et normalt usikret lån. Slik sparer du penger på de månedlige kostnadene dine ved å refinansiere.

Når det gjelder refinansiering med sikkerhet, er det gjerne snakk om å skreddersy lån for at du skal få lavere kostnader per måned. Her må absolutt all gjeld samles, inkludert boliglånet ditt.

Du er nødt til å stille boligen din som sikkerhet for refinansieringslånet. Dette er veien å gå for at bankene skal kunne tilby et skreddersydd refinansieringslån. Har du ikke mulighet til dette, må du heller vende fokuset på et refinansieringslån uten sikkerhet.

Livsoppholdssatser 2021/ 2022


Livsoppholdssatsene som brukes ved gjeldsordning og utleggstrekk blir indeksjustert 1. juli hvert år. Satsene nedenfor gjelder dermed fra 1.7.2021. til 30.6.2022.

Fra 1.7.2021. gjelder følgende satser til livsopphold ved gjeldsordning eller utleggstrekk:

  • Enslige skyldnere har krav på kr 9232,- pr måned til eget livsopphold.
  • For skyldnere som er gift eller samboere er satsen kr 7817,- (opp til det dobbelte dersom skyldner helt eller delvis forsørger ektefelle eller samboer).
  • For barn som ikke er fylt 6 år er satsen kr 2995,-.
  • For barn som er mellom 6 og 10 år er satsen 3919,-.
  • For barn som er 11 år eller eldre er satsen kr 4948,-.
  • Fra og med person nummer fire skal det gjøres et fradrag i ovenstående satser på 20 %. Dette fradraget gjøres på de yngste personene i husstanden. I praksis betyr det at livsoppholdssatsene for de voksne ikke vil bli berørt av dette.

I tilegg har man rett til å beholde nødvendige utgifter til bolig. Dette kan enten være husleie eller utgifter til eid bolig. Felleskostnader i borettslag, betjening av boliglån, boligforsikring, kommunale avgifter, nødvendig vedlikehold og lignende skal inkluderes i nødvendige utgifter til bolig. Innboforsikring, elektrisitet og oppvarming regnes ikke som boligutgifter og må tas av midler til livsopphold.
Satser for samvær med barn:

Det er også vedtatt egne satser for samvær med barn i samværsklasse 1, 2, 3 og 4 etter forskrift 15. januar 2003 nr. 123 om fastsetjing og endring av fostringstilskot § 9 femte ledd, gjøres det et tillegg i satsen per måned.

Utdrag fra § 5 i forskrift om livsoppholdssatser ved utleggstrekk og gjeldsordning:

(Satsene er justert for 2019/ 2020 i forhold til det som fremgår av forskriften)


"a) for samværsklasse 1:
- kr 267 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 354 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 457 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 536 for barn fra 15 år og mer


b) for samværsklasse 2:
- kr 883 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 1 172 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 1 546 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 1 775 for barn fra 15 år og mer


c) for samværsklasse 3:
- kr 1 232 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 1 635 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 2 157 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 2 476 for barn fra 15 år og mer


d) for samværsklasse 4:
- kr 1 546 for barn som ikke har fylt 6 år
- kr 2 053 for barn mellom 6 og 10 år
- kr 2 708 for barn mellom 11 og 14 år
- kr 3 109 for barn fra 15 år og mer


Det gis ikke tillegg for samværsutgifter hos skyldnere som ikke har samvær eller mindre samvær enn samværsklasse 1.

Det gjøres et fradrag i tillegget på 20 prosent fra og med barn nummer tre som skyldner har samvær med. Fradraget skal gjøres i tillegget for de yngste barna.

Tillegg for samvær med barn gjelder så lenge foreldrene har underholdsplikt etter barneloven § 68."

Endringene i livsoppholdssatser har ikke tilbakevirkende kraft.


I tråd med ett av våre viktigste rettsprinsipper som er nedfelt i grunnloven så har endringene ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at gjeldsordninger og utleggstrekk vedtatt før 1.Juli 2014 ikke skal påvirkes av endringene i den aktuelle forskriften. Satsene skal justeres årlig med virkning fra 1 Juli hvert år i henhold til den generelle utviklingen i konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå.